Kunskapsbank
Hur skapar man en Employer branding strategi?
I vårt senaste blogginlägg pratade vi om varför man ska ha en strategi för sitt Employer branding arbete och vilka positiva effekter det kan ge. I dagens inlägg fokuserar vi istället på hur man kan börja att arbeta fram en sådan strategi.
Varför ska företag ha en strategi för Employer branding?
Företag bör ha en strategi för sitt Employer branding arbete i syfte att attrahera, rekrytera och behålla de bästa talangerna på marknaden samt bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke. En effektiv Employer branding strategi kan hjälpa företag att differentiera sig från sina konkurrenter och öka sin attraktionskraft som arbetsgivare. Häng med så berättar vi mer.
Varför jobba med kandidatupplevelse?
I vårt förra blogginlägg pratade vi om vad kandidatupplevelse är och vad som är viktigt att tänka på när man arbetar med det. I det här inlägget kommer vi att berätta mer om varför arbetsgivare ska jobba med just kandidatupplevelse och vilka positiva effekter det kan ge. För precis som kunderna vill vi att kandidaterna ska komma tillbaka till oss och söka jobb igen.
Vad är kandidatupplevelse?
Kandidatupplevelse är den totala upplevelsen av att söka och ansöka om jobb. Det innefattar alla interaktioner, kontakter och erfarenheter som en person har med potentiella arbetsgivare under sökprocessen. Drömmen är att alla kandidater, även de som inte fick jobbet, ska känna ”wow, där skulle jag vilja jobba”.
Varför kravprofil vid rekrytering?
Rekrytering handlar om mycket mer än att hitta rätt person. Det handlar om att två parter ska välja varandra. Kandidaten ska lika mycket som arbetsgivaren känna att det är rätt matchning och att det här är tjänsten för mig. För att nå dit är det viktigt att vi har en gemensam bild och samsyn när det kommer till tjänstens innehåll, krav och förväntningar. Med andra ord en riktigt bra och tydlig kravprofil. Sedan är det självklart även andra delar som är viktiga för att lyckas med rekryteringen. Men om man ska börja någonstans skulle vi säga att det är i kravprofilsarbetet då det sätter grunden för hela processen.
Varför ska man jobba med preboarding?
Äntligen är rekryteringen klar och anställningsavtalet är påskrivet! Du har rott hem en riktigt lyckad rekrytering och nu kan du äntligen slappna av. Nej! Då får du tänka om och kanske börja om! För nu börjar preboardingen. Om inte så finns det en stor risk för att din nya kollega blir kortvarig.