Varför ska man jobba med preboarding?

Äntligen är rekryteringen klar och anställningsavtalet är påskrivet! Du har rott hem en riktigt lyckad rekrytering och nu kan du äntligen slappna av. Nej! Då får du tänka om och kanske börja om! För nu börjar preboardingen. Om inte så finns det en stor risk för att din nya kollega blir kortvarig.


Under rekryteringen har vi valt varandra, vi har skapat förväntningar och vi har lagt ner tid, energi och pengar. Då handlar det i nästa steg om att skapa en så bra start som möjligt för att få ut det mesta av varandra och samtidigt uppfylla förväntningarna.
Och då blir det viktigt att vi inte släpper kandidaten efter anställningsavtalet är signerat utan att vi utnyttjar tiden framtill första arbetsdagen. Då det är ett effektivt sätt att bibehålla engagemanget samtidigt som medarbetaren får lära känna företaget och på det sättet snabbare kan komma in i jobbet.

Innan vi kommer in på hur ni kan jobba med er preboarding ska vi börja med att definiera begreppet. Preboardingen är fasen efter att avtalet är signerat med din nya medarbetare tills deras första arbetsdag. Och här är det viktigt att hålla kontakten kontinuerligt efter ni avslutat rekryteringsprocessen för att ta tillvara på medarbetarens engagemang och motivation samtidigt som ni blir topp of mind.

Vad kan en preboarding innehålla?

Här kommer några korta exempel på vad man kan göra i denna fas

  • Skicka en videohälsning från nya kollegorna

  • Välkomstpaket med information om företaget, kultur, klädkod, praktikaliteter etc

  • Inbjudan till aktiviteter med teamet och företaget

  • Insamling av medarbetardata

  • Information om hur första jobbveckan kommer att se ut

  • Skicka meddelande dagen innan start för lite extra pepp och omtanke

Föregående
Föregående

Varför kravprofil vid rekrytering?

Nästa
Nästa

Lycka till och hejdå… Hade du en bra sista dag på jobbet?