Finns det ett perfekt avslut?

Offboarding är en viktig del av HR-processen som ofta glöms bort. Det handlar om att avsluta anställningen på ett professionellt och positivt sätt för både företaget och medarbetaren. Utifrån att vi byter jobb i mycket större utsträckning än tidigare är det här en process som blir allt viktigare.

En välplanerad offboardingprocess kan bidra till att stärka företagets rykte såväl som relationen med tidigare medarbetare. Det kan också ge värdefull feedback om varför medarbetare väljer att gå vidare och eventuella förbättringsområden för bolaget.

Så se till att ha en välplanerad offboardingprocess då det kan ha en stor påverkan på både företagets rykte och den tidigare medarbetarens uppfattning om företaget.

Här är några viktiga steg för att skapa en effektiv offboardingprocess

01 Planera i förväg

Börja planera offboardingen så fort ni vet att en medarbetare ska sluta för att säkerställa att allt är på plats när den anställda gör sin sista arbetsdag. Detta kan inkludera allt från att säkerställa att nödvändig dokumentation och utrustning finns tillgängligt till att planera avtackningen. 

02 Skapa en avslutningschecklista

Skapa en checklista med alla uppgifter som behöver slutföras innan medarbetaren slutar. Detta kan inkludera allt från att lämna in sin arbetsutrustning och dokumentation, till att avsluta sina arbetsuppgifter och överföra sina projekt till andra kollegor.

03 Boka ett avslutningsmöte

Boka ett avslutningsmöte med medarbetaren för att diskutera deras upplevelse och inhämta feedback från deras tid i organisationen. Detta kan ge organisationen möjlighet att få värdefull feedback för att fortsätta att utvecklas. Kom även ihåg att visa uppskattning för det medarbetaren har bidragit med under sin tid hos företaget. 

04 Informera teamet

Informera teamet om att medarbetaren ska sluta och se till att någon annan tar över deras ansvar. Detta kan hjälpa till att minimera eventuella störningar i arbetet och säkerställa en smidig övergång.

05 Visa uppskattning

Visa uppskattning till medarbetaren genom att ge ett personligt tackbrev eller ett erkännande på sociala medier eller interna kommunikationskanaler. Detta kan hjälpa till att stärka relationen med den tidigare anställda och säkerställa att de lämnar organisationen med en positiv känsla. Kom även ihåg att stämma av med medarbetaren hur hen önskar att bli avtackad och planera utifrån det.

06 Uppföljning

Följ upp med den tidigare medarbetaren några veckor efter de slutat för att se till att allt har gått smidigt. Detta kan också ge er möjlighet att få feedback och identifiera områden som behöver förbättras i offboardingprocessen.

En effektiv offboardingprocess är lika viktig som en bra onboardingprocess, då det kan bidra till att stärka företagets rykte och stärka relationen med tidigare medarbetare. Genom att planera i förväg, skapa en checklista och visa uppskattning för den tidigare anställda, kan organisationen bidra till att säkerställa en smidig övergång och en positiv avslutning på anställningen. Med andra ord är det lika viktigt att skapa ett starkt sista intryck som det är att skapa ett minnesvärt första intryck!

Föregående
Föregående

Medarbetarupplevelse som känns

Nästa
Nästa

Varför ska företag jobba med onboarding?